Covid-19 oktatási program folyt Intézményünkben

Covid-19 oktatási program folyt Intézményünkben

A koronavírus okozta rendkívüli helyzet mindannyiunk számára, előre nem látható helyzetet teremtett, és sajátos, eddig nem tapasztalt intézkedéseket tettek szükségessé.

Intézményünkben minden Covid –19 betegekkel kapcsolatba kerülő és potenciálisan érintett dolgozó az AEEK, illetve az Operatív Törzs iránymutatása szerint a betöltött munkakörének megfelelően elméleti, és gyakorlati oktatásban részesült mind a Makói és a Hódmezővásárhelyi Tagintézményben.

Szám szerint a Makói kórházban 39 orvost és 127 egészségügyi szakdolgozót, Hódmezővásárhelyen 70 orvosdoktort és 107 egészségügyi szakdolgozót készítettünk fel az esetleges vészhelyzetre.

 Az orvosok és az ápolók egy külön honlap segítségével tudták az elméleti felkészülést interiorizálni, és ki-ki a saját kompetenciájának megfelelően megismerkedett a Covid-19-es betegek ellátásával, aminek megfelelő elsajátítását egy záró teszttel kellett igazolni. Ez egyúttal feltétele volt a gyakorlati képzés megkezdésének.

A beteghordó valamint a takarítószolgálat munkatársaira szintén fontos szerep hárul a járvány elleni védekezésben, ezért az ő képzésükre is nagy hangsúlyt fektettünk. Megismerkedtek többek között a higiénés kézfertőtlenítéssel, a helyes védőruha használattal, a fertőző hulladék és textília kezelésével, természetesen mindezt egy gyakorlatorientált képzés keretében.

A gyakorlati felkészítés során egy ideiglenes szimulációs (Skill) labort rendeztünk be, ahová korszerű betegágyat, szimulációs babát, lélegeztető gépet helyeztünk, valamint lélegeztető tréneren invazív lélegeztetést oktattunk. Az orvosdoktorok közül jó néhányan intenzív osztályos gyakorlaton is részt vettek, és az intubálást gyakorló tréneren a nem anaeszthesiológus szakorvosok is gyakorolhatták a lélegeztetés –e formáját.   A betegápolást szimuláló bábún az ápolók elsajátították az olyan fontos készségeket, mint a betegmonitorizálás specialitásai, felelevenítettük pl. az enterális és parenterális táplálást, megismerkedtek a Point of Care testing lényegével, a jellegzetes EKG eltérésekkel, valamint átfogó képzést kaptak az eszméletlen beteg ellátása során szükséges ápolási teendőkről.